Asbest is een veelvoorkomend materiaal dat in het verleden veel gebruikt werd in de bouw. Het is sterk, slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen. Echter, inmiddels is bekend dat asbest ook zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om bij verbouwingen of sloopwerkzaamheden goed te letten op de aanwezigheid van asbest. Maar wat komt er allemaal kijken bij asbest sanering?

De asbest inventarisatie

Voordat er gestart kan worden met asbest sanering, is het belangrijk om eerst een asbest inventarisatie uit te laten voeren. Dit is een onderzoek waarbij er gekeken wordt naar de aanwezigheid van asbest in een gebouw of object. Een gecertificeerd bedrijf voert dit onderzoek uit en brengt in kaart waar het asbest zich bevindt en in welke staat het verkeert. Dit is van groot belang, omdat het verwijderen van asbest op een veilige en verantwoorde manier moet gebeuren. Een asbest inventarisatie geeft dus een goed beeld van de situatie en is een belangrijke eerste stap in het saneringsproces.

Het onderzoeken van asbest

Naast de asbest inventarisatie, kan er ook nog een asbest onderzoek worden uitgevoerd. Dit is een meer uitgebreid onderzoek waarbij er monsters worden genomen van het asbesthoudende materiaal. Deze monsters worden vervolgens geanalyseerd in een laboratorium om te bepalen om welk type asbest het gaat en in welke concentratie het aanwezig is. Dit is vooral van belang bij grotere projecten waarbij er veel asbest aanwezig is. Het asbest onderzoek geeft een gedetailleerder beeld van de situatie en kan helpen bij het bepalen van de juiste saneringsmethode.

De sanering

Na de asbest inventarisatie en eventueel het asbest onderzoek, kan de daadwerkelijke sanering plaatsvinden. Dit is een zorgvuldig proces waarbij het asbest op een veilige en verantwoorde manier wordt verwijderd. Dit gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf dat beschikt over de juiste kennis, ervaring en certificeringen. Tijdens de sanering worden er strenge veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat er asbestvezels vrijkomen en verspreid worden. Na de sanering wordt er een eindcontrole uitgevoerd om te controleren of al het asbest daadwerkelijk verwijderd is.

Al met al komt er dus veel kijken bij asbest sanering. Het begint met een asbest inventarisatie om de situatie in kaart te brengen, gevolgd door eventueel een asbest onderzoek voor meer gedetailleerde informatie. Vervolgens kan de sanering plaatsvinden door een gespecialiseerd bedrijf. Het is van groot belang dat dit proces zorgvuldig en veilig gebeurt, om de gezondheid van zowel de werknemers als de omgeving te beschermen. Daarom is het altijd verstandig om een professioneel bedrijf in te schakelen voor asbest sanering.

Wil je meer weten over asbest inventarisatie en sanering? Neem dan eens een kijkje op de website van ASE. Zij zijn gespecialiseerd in asbestsanering en kunnen je helpen bij het veilig en verantwoord verwijderen van asbest. Zo kun jij met een gerust hart aan de slag met jouw verbouwings- of sloopproject.