Zo voeg je moderne elementen toe aan je tuinontwerp

Zo voeg je moderne elementen toe aan je tuinontwerp

Het ontwerpen van een modern huis lijkt bijna achterhaald. We hebben zoveel middelen tot onze beschikking dat we meerdere technieken aanbieden om tot een strakke, eigentijdse woning te komen. Maar hoe zit het met de buitenkant van ons huis, in het bijzonder onze tuinaanleg?

De buitenkant van onze huizen wordt vaak genegeerd, waardoor onze persoonlijke stijlkenmerken voor het interieur achterblijven. Wij vinden dat uw stijl moet schreeuwen vanaf de daken, zodat voorbijgangers uw persoonlijke stijl onmiddellijk kunnen bewonderen.  Uw landschapsontwerp is de perfecte manier om uw persoonlijke stijl te verwoorden en anderen te vertellen wat ze in uw huis kunnen verwachten, zonder ooit uw deuren te betreden.

Hier zijn enkele goede tips om een modern landschap voor uw huis te creëren:

Strak verzorgde tuinen zijn modern

In een moderne woning heeft alles zijn plaats en blijft alles op zijn plaats. Schone lijnen zijn de regel en de rommel is verboden. Dezelfde ontwerpprincipes moeten ook worden toegepast op uw buitenlandschap.

In wezen is een modern landschap het tegenovergestelde van een Engelse tuin waar het elegant is om planten vrij te laten rondzwerven en het over te nemen. Planten in een modern landschap worden gecontroleerd en verteld waar ze naartoe moeten, en door middel van manicuring worden ze gedwongen om te blijven zitten. Het lijkt op een vogel in een kooi waar we zijn mooie verenkleed kunnen bewonderen, maar de vogel mag niet vrij vliegen.

De moderne landschapsarchitectuur is opgedeeld in duidelijk afgebakende, opgeruimde ruimtes. Op dit punt hebben sommigen van u misschien medelijden met het moderne landschap, denkend hoe saai en beheerst, maar lees alstublieft verder – een modern landschap biedt een schilderachtige, unieke en ongerepte esthetiek die de meeste andere landschapsontwerpen niet kunnen bereiken.

Geometrie in de moderne tuin

Vierkanten, rechthoeken, cirkels, driehoeken….al deze eenvoudige vormen hebben een plaats in een modern landschapsontwerp. Deze vormen hebben meerdere rollen, maar naast het toevoegen van die strakke moderne esthetiek, stellen ze u in staat om gebieden in uw tuin te definiëren en individuele vignetten te creëren.

Zo kan een rechtlijnige stenen weg u bijvoorbeeld naar een buitenzitje leiden dat wordt gedefinieerd door een vierkante buxusoverdekking, dan kunnen ronde stapstenen misschien leiden naar een buitenzwembad, enzovoort. Geometrie is niet voorbehouden aan bodembedekking en stenen, maar moet ook in de planten te zien zijn.

Het is het beste om planten te kiezen die geschikt zijn voor snoeien. Hier zijn een paar moderne tuinplanten die u misschien wilt overwegen:

  • Buxus
  • Ceder
  • Riet en grassen
  • Japanse esdoorns

Moderne Zen toevoegen aan uw tuin

De meeste moderne woningen hebben een beetje een zen kwaliteit. Ze bieden een toevluchtsoord; een rustige plek om achterover te leunen en te ontspannen, waarbij u de zorgen van uw dag vergeet. Uw buitenlandschap moet zeker dezelfde zen-achtige sfeer bieden.

Hier zijn een paar tips die u helpen zen toe te voegen aan uw moderne tuin:

  • Waterfuncties zijn van het grootste belang. Voeg fonteinen, beekjes, zwembaden en vijvers met koivissen toe.
  • Neem privacybarrières en muren op met behulp van structuurelementen zoals bamboe of hedging.
  • Voeg elementen van een Japanse tuin met geharkt zand of steen toe, met een paar goed geplaatste vetplanten.
  • Laat opzichtige planten met felle kleuren achterwege. Blijf vasthouden aan neutraal groen voor een rustgevende sfeer.
  • Gebruik meestal groenblijvende planten die het hele jaar door kleur bieden.
  • Neem stenen, banken en misschien beelden op, die vignetten geven voor het oog om van te genieten.

Bodembedekking en steen om uw tuin te vormen

Bodembedekking en steen zijn essentiële instrumenten voor een modern landschapsontwerp. Ze worden gebruikt om het landschap in gebieden in te delen en leiden het oog van de ene ‘buitenkamer’ naar de andere.

Een lage strook beplante ceders kan bijvoorbeeld een rand rond een vijver of tuinpad vormen. En beton kan worden gebruikt om een rechthoekig, rastervormig pad naar een zwembad of vijver te maken. Deze eigenschappen hoeven u niet altijd ergens naartoe te leiden – ze kunnen eenvoudigweg worden gebruikt als visuele hulpmiddelen die het ontwerp ook nog eens verenigen.

Overweeg een vierkante zandtuin met slechts enkele goed geplaatste rotsen. Hak lijnen in de zandtuin, draai ze om de stenen heen, waardoor een zeer zen, rustgevende ruimte ontstaat. Onderstaande foto is een perfect voorbeeld van hoe steen en bodembedekking een moderne tuin kunnen definiëren.


Zoals u kunt zien, heeft een moderne tuin veel elementen, maar het is eigenlijk niet zo moeilijk om een landschap te creëren dat een afspiegeling is van uw moderne smaak – en we raden u aan om de buitenkant van uw huis altijd te laten zien wie u bent, net zoals uw interieur dat doet. Vergeet niet om strakke, rechte lijnen, veel geometrie, stenen paden, randen, en vergeet niet om een beetje zen toe te voegen!

Bent u erin geslaagd om uw eigen moderne landschap te creëren? Deel met ons hoe je het gedaan hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *