Verlichting in de woonkamer – het licht verbeteren en de juiste sfeer voor ontspanning creëren

Verlichting in de woonkamer – het licht verbeteren en de juiste sfeer voor ontspanning creëren

Verlichting zal de sfeer van een woonkamer bepalen en mag nooit onderschat worden – alhoewel dat helaas vaak het geval is. Het kan helpen om te denken aan het verlichten van een kamer op dezelfde manier als het aankleden van een bed. Met een bed begint u met de basisprincipes (een laken, dekbed en kussens) en voegt u er vervolgens kussens en werptoestellen aan toe. Ook als u een kamer verlicht, begint u met het primaire verlichtingsniveau (omgevingslicht) en voegt u vervolgens taakverlichting toe waar u het nodig hebt.

Uw sfeerverlichting heeft de vorm van een hoofdverlichting – voor een goede verdeling, gebruik een pendel, kroonluchter of spots – plus natuurlijk licht van ramen, deuren of lichtkoepels. U kunt dan uw taakverlichting toevoegen, wat vooral handig is als u uw woonkamer ook als kantoor aan huis gebruikt, of een plek om u te vestigen met een goed boek. Verstelbare bureaulampen en tafellampen vallen beide in deze categorie.

Misschien wilt u ook nadenken over welke kleur licht het beste is voor een woonkamer. Zachte of warm witte lampen hebben een meer traditionele, gezellige uitstraling en zijn een goede manier om een grotere kamer een ontspannen en gastvrij gevoel te geven. Koel wit licht daarentegen is energieker en waarschijnlijk beter als je een open ruimte hebt met een keuken en eethoek.

1. Maak een statement met een lichtsculptuur

Hedendaagse verlichting kan dienen als een opvallend middelpunt in een woonkamer, en als u gezegend bent met hoge plafonds, kunt u echt naar de stad gaan met dramatische en hoekige armaturen. Deze eigenaar liet zich door het Victoriaanse karakter van haar huis niet weerhouden van haar liefde voor het moderne design en koos voor een moderne drie-armige kroonluchter.

Ze heeft slim gekozen voor armaturen en accessoires – zoals de zijtafels en planken van de fotorand – met sterke zwarte lijnen om samenhang te brengen in de look.

2. Breng licht naar een leeshoek met een grote verstelbare lamp

Voor een rustig moment met een boek kiest u een enorme hoeklamp met een flexibele arm en hoofd om het licht precies daar te richten waar u het nodig heeft. Dit grootschalige ontwerp kan ook de perfecte spotlight creëren voor alle ontluikende entertainers op familiebijeenkomsten.

3. Maak een grote opstelling met een lichtslinger

Sprookjesverlichting hoeft niet exclusief te zijn voor kerstbomen en kinderkamers. Kies het juiste ontwerp en ze kunnen smaakvol gebruikt worden om een donkere hoek te verlichten. Dit soort katoenen koordjes zijn ideaal – als je je vasthoudt aan tinten als wit, taupe of zachtgrijs, dan heb je een stijlwinnaar voor ogen.

4. Voeg kleur en patroon toe met een mix-and-match lampenkap en lampvoet

De juiste tafellamp kan een kamer opfleuren, zelfs als deze is uitgeschakeld. De truc hier is om een patroon met blokkleur te mengen en twee contrasterende kleuren te nemen om tot een combo te komen die echt opduikt. Voor een meer op elkaar afgestemde look, reflecteer je elders dezelfde kleuren in combinatie – hier zie je ze terugkomen in de sofa en de kussens.

5. Kies voor een trendy snoer

De lampsnoer – AKA de kabel die naar de stekkerdoos loopt – heeft even de tijd. Niet langer mag de arme neef van een flitser of zelfs een gloeilamp, maar mag hij zijn eigen stijlstatement maken met kleur en patroon. Hier valt een blosroze flex op tegen een eenvoudige glazen voet en een grafische monochrome tint, en sluit aan bij zorgvuldig gekozen keramiek.

6. Pas uw verlichting aan de meubelen aan

Ondanks het belang ervan, kan verlichting er vaak uitzien als een bijzaak. Vermijd dit (zelfs als dat het geval is!) door verlichting te kiezen in een kleur die perfect aansluit bij een belangrijk ruimtekenmerk. In dit geval is het een bank, maar het kan ook uw gordijnen, behang of tapijt zijn. Plotseling ziet uw verlichtingskeuze er heel bewust uit en is uw keuze voor verlichting heel bewust gemaakt – wie weet?

7. Maak enkele lichtkoepels

U denkt misschien dat het toevoegen van daklampen een enorme structurele onderneming is, maar het kan verrassend eenvoudig zijn – vooral als u er maar een of twee wilt toevoegen. De transformatie zal echter onmiddellijk en dramatisch zijn. Velux is een goede plek om uw onderzoek te starten – en als u liever een grotere daklantaarn heeft, probeer dan Apropos.

8. Voeg glamour toe met een kroonluchter

Kroonluchters zijn misschien niet meer zo populair als tien jaar geleden, toen de woede over de armoedige chique armaturen toesloeg. Maar ze kunnen nog steeds een stijlvolle en eigentijdse verlichtingsoptie zijn. Om ze up-to-date te brengen, combineren ze met een schema dat rijk is aan diepe juwelenkleuren zoals amethistpaars, saffierblauw en smaragdgroen, en meubels en accessoires met messing en bronzen afwerking.

9. Breng symmetrie en overzicht met bijpassende tafellampen

Neem een tip van de binnenhuisarchitecten en maak een dubbelganger voor een meer professionele, samengestelde look voor een woonkamer. Twee identieke tafellampen aan weerszijden van de bank kunnen een schema echt verankeren, vooral wanneer ze op bijpassende tafels worden geplaatst, waarbij de kleur van de lampvoeten opnieuw in kussens en andere details wordt gekozen.

10. Vul een strandthema aan met lantaarns

Voor een ontspannen sfeer gaat er niets boven kaarslicht – en door de kaarsen in een lantaarn te laten knallen, worden de gevaren die gepaard gaan met een naakte vlam verminderd. Voor totale veiligheid kunt u zelfs overwegen om LED-kaarsen te gebruiken, want als ze eenmaal binnenin de lantaarn zijn, zult u nauwelijks een verschil merken.

Landelijke ontwerpen zoals deze werken prachtig in een woonkamer met kustthema – een gepolijst aluminium zou net zo goed werken. Of je kunt je woonkamer omtoveren tot een Noord-Afrikaanse Kasbah door grote en kleine lantaarns te mengen, in brons, messing en andere metalen afwerkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *