Keuken indelingen – alles wat u moet weten

Keuken indelingen – alles wat u moet weten

Het juiste ontwerp zorgt voor een efficiënte ruimte die veilig en comfortabel is voor het hele gezin.

Ze zijn misschien gebouwd om te koken, maar de huidige keukens zijn vaak ontworpen met zo veel meer in gedachten. Afhankelijk van de grootte van uw kamer, kunt u de kook- en voorbereidingszones combineren met eet- en woonzones in één open ruimte. Daarom is het zo belangrijk om de meest voorkomende keukenindelingen te leren kennen en de juiste te kiezen voor uw ruimte.

Veel mensen willen tegenwoordig een familiecentrum waar iedereen bij elkaar kan komen om te eten, maar waar iedereen nog steeds de ruimte heeft om zijn eigen ding te doen – of het nu gaat om ontspannen op de bank, bijpraten met de tv, surfen op het internet of wat huiswerk maken. Zelfs als je geen massa’s ruimte hebt, zal het hebben van ergens in de keuken om te genieten van een glas wijn of avondeten met vrienden je in staat stellen om deel uit te maken van het gesprek tijdens het bereiden van de maaltijd.

Door de indeling te gebruiken om het verkeer weg te leiden van gevaarlijke hotspots en in plaats daarvan naar gebruiksvriendelijke ruimtes, zoals een drankenkoelkast of zithoek, wordt uw keuken een praktische, veilige en gezellige ruimte voor alle gebruikers, inclusief gasten en kinderen.

1. Hoe plan je een keukenindeling?

In de meeste gevallen zal de grootte en de vorm van uw kamer het meest geschikte ontwerp bepalen, en het is altijd nuttig om de klassieke ‘werkdriehoek’ te overwegen. Dit concept is ontworpen om de inspanning en loopafstand tussen spoelbak, koelkast en fornuis te minimaliseren door ze op drie punten van een driehoek te plaatsen.

Deze aanpak werkt bij de meeste keukenindelingen, maar als u alle apparaten en de gootsteen langs een muur moet laten lopen, moet u de driehoek mogelijk ‘plat’ maken. Om dit te doen, plaatst u de drie punten op een lijn met slechts een paar stappen om ertussen in te lopen.

Niets is echter in steen gehouwen. Als de driehoek in je keuken werkt, is dat geweldig, maar je hoeft er niet de slaaf van te zijn’, zegt keukenontwerper Mark Wilkinson. Als je een paar extra stappen moet lopen, is het de moeite waard als het betekent dat je in staat bent om een extra element toe te voegen dat je anders niet in het ontwerp zou passen.

2. Zijn er alternatieven voor de functionele driehoek?

Er verschillende andere ontwerpers die vinden dat de driehoek te star kan zijn en die de keuken liever in termen van zones zien. Blum’s Dynamic Space’ concept is gebaseerd op de indeling van uw lay-out als taakzones, ontworpen in een route met de klok mee (of tegen de klok in).

De taken kunnen bestaan uit het legen van de vaatwasser (bewaar uw servies in de buurt), het maken van ontbijt (houd al uw ontbijtdingen bij elkaar), het bereiden van maaltijden (keukengerei, snijplanken en bakken in uittrekelementen onder het werkblad), het koken (opbergpotten, pannen en keukengerei in een lade onder het blad met flessen olie en kruiden in een uittrekelement in de buurt) en het schoonmaken (schoonmaakmiddelen dicht bij de wasbak).

Met alles bij de hand kunt u dan de meest handige workflow creëren.

3. Hoe controleer ik de stroom van mensen in een keuken?

De werkruimte mag dan cruciaal zijn, maar ook de beweging van mensen in de keukenruimte als geheel moet zorgvuldig worden overwogen. Het belangrijkste doel is om kinderen uit de buurt te houden van gevaarlijke plaatsen en te voorkomen dat gasten u in de weg lopen. Kijk naar het plaatsen van de koelkast bij de drempel, zodat kinderen toegang hebben tot drankjes en hapjes zonder dat ze zich op uw pad begeven. Zorg er in open ruimtes voor dat de route vanaf de ingang naar de tuin vrij is en denk na over hoe u uw gasten het beste naar de zitjes kunt leiden.

Een eiland kan een nuttig schild zijn voor de kok – plaats barkrukken aan de andere kant van het eiland om de gasten een plek te geven om op een veilige afstand te zitten. In een grote ruimte kunt u overwegen om twee eilanden te gebruiken om meerdere stromen te creëren.

Probeer het decor te veranderen om de afzonderlijke eet-, lig-, kook- en kantoorruimtes in een multifunctionele ruimte af te bakenen. Dit kan worden bereikt door het gebruik van verschillende vloerafwerkingen, lakkleuren en verlichting in elk van de zones.

Vergeet niet dat je altijd een muur strategisch kunt plaatsen of een ruimteverdeler, zoals een halfhoge muur of opbergmeubel, kunt toevoegen om bepaalde gebieden af te schermen. Het moet wel zorgvuldig geplaatst worden om het licht niet te blokkeren, maar we gebruiken deze eigenschappen met veel succes in een toenemend aantal van onze ontwerpen.

4. Mijn keuken heeft geen standaardvorm – wat moet ik doen?

Niet alle keukens zijn standaard kubussen of rechthoeken. Sommige zijn glazen dozen met beperkte wandruimte, andere hebben schuine plafonds, terwijl u ook lastige functies kunt hebben om omheen te werken, zoals pilaren of talrijke toegangsdeuren. Een ervaren keukenontwerper zal dit soort problemen al eerder tegengekomen zijn, dus vraag hen om advies.

Vaak is het niet mogelijk om van structurele pilaren af te komen’, zegt Scott Nicholson, ‘maar soms kun je ze verplaatsen, en zelfs een halve meter verschuiven kan in sommige ruimtes een enorme impact hebben. Je kunt meestal iets negatiefs omzetten in een positief element als je er creatief mee omgaat – probeer bijvoorbeeld een pilaar te bouwen tot een eiland om er een architectonisch kenmerk van te maken.

L- en t-vormige kamers kunnen effectief worden opgesplitst in zones, waarbij de ene poot wordt gewijd aan eten of opslag en de werkende keuken in de andere wordt gehouden.

Als je een huis met gebogen muren koopt, zoals een eesthuis, dan is dat meestal omdat je de stijl ervan mooi vindt – ‘dus profiteer optimaal van de eigenzinnigheid met kasten die de rondingen volgen’, adviseert Scott. Zelfs als dit betekent dat je duurdere meubels op maat moet kopen, heb je er misschien niet veel van nodig om een dramatisch effect te creëren.

5. Kies de beste keukenindeling voor u

Indeling van de keuken in de kombuis

Wat is het? Genoemd naar de kleine scheepskeuken, heeft de klassieke kombuis één enkele rij eenheden, terwijl de dubbele kombuis er twee parallel lopende heeft.

Waarom dit kiezen? Het is de ideale indeling voor smalle ruimtes, maar ook een populaire optie in open ruimtes waar een lang eiland parallel aan de units langs één wand loopt. Hoewel het van oudsher lang en smal is, kan het bij een juiste planning uitzonderlijk functioneel zijn.

Ontwerptips. Probeer de kookzone te scheiden van het natte gedeelte met een lengte van het werkblad ertussen – het werkblad moet in totaal minstens drie meter lang zijn.

Richt minstens 1,2 m tussen de tegenoverliggende deuren en voeg een efficiënte driehoekige kookzone toe met de koelkast aan de ene kant en de spoelbak en kookplaat aan de andere kant (of een variant op dit thema). als de ruimte het toelaat, kunt u het beste voorkomen dat er hoge kasten staan die de smalle ruimte kunnen accentueren. Om dezelfde reden, blijf je vasthouden aan lichtere kleuren om de ruimte licht en luchtig te houden.

Zorg ervoor dat u niet te veel wandkasten installeert, want dit kan uw keuken een rommelig gevoel geven.

U-vormige keukenindeling

Wat is het? Een veel voorkomende oplossing voor middelgrote ruimtes is om de units rond drie wanden in een U-vorm te laten lopen.

Waarom kiezen? Het is uiterst praktisch, want u kunt het fornuis en de kookplaat in het midden hebben, met spoelbak en koelkast aan beide uiteinden van de U om de perfecte werkdriehoek te creëren. Deze indeling biedt ook veel werkruimte en u kunt gebruik maken van een slimme binneninrichting om het maximale uit de hoekkasten te halen.

Ontwerptips. Met zo’n groot werkbladoppervlak kan een goed gekozen oppervlak echt tot zijn recht komen, dus kies iets dat opvalt. Denk aan massieve oppervlaktematerialen zoals Corian, die naadloos om de hoeken kunnen vegen.

Als de ruimte bijzonder compact is, probeer dan minstens twee meter ruimte in het midden te hebben. Ook kleine ruimtes zouden baat hebben bij een kleinere diepte en een kleiner werkblad, dus vraag uw leverancier of dit een optie is.

In een grotere ruimte heeft u misschien genoeg ruimte voor een eiland of een tafel en stoelen in het midden van de U. Of, in een klassieke keukendiner, kan de derde poot van uw U-vorm een schiereiland zijn – een lang eiland dat aan één kant aan de muur, tussen keuken en eetgedeelte, is verbonden.

Als uw kamer open is en u veel tijd besteedt aan vermaak, kunt u er misschien aan denken om het grootste deel van uw keuken te laten ontwerpen als een u-vormig eiland, dat dan een echt kokstheater kan worden. Of maak een G-vorm, met een schiereiland dat aan een van de muren is verbonden.

L-vormige keukenindeling

Wat is het? De L-vormige keuken heeft een veelzijdig design en bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste kasten in twee rijen langs de wanden.

Waarom kiezen? Hier kunt u de ultieme werkdriehoek creëren met de koelkast aan de ene kant van de L, de kookplaat aan de andere kant en de spoelbak ertussen. Deze indeling voelt open aan, maar kan lastiger zijn om mee te werken.

Ontwerptips. Zorg voor voldoende ruimte tussen elke zone en overweeg om aan één kant een reeks inbouwapparaten te installeren voor gebruiksgemak en een gestroomlijnd effect.

De beste ergonomische plaatsing heeft de kookplaat aan de ene kant van de wand en de spoelbak en koelkast aan de andere kant, maar zorg wel voor voldoende werkruimte tussen deze elementen. dit kan een efficiënte indeling zijn voor één kok, maar twee kunnen zich onder elkaars voeten bevinden – u kunt een extra prep spoelbak toevoegen om de druk te verlichten.

Als de ruimte het toelaat, kunt u ook een kleine eettafel naast elkaar plaatsen.

Kookeiland

Wat is het? Waarschijnlijk het populairste keukenelement van de laatste jaren, ligt er een eiland in het midden van een kamer, met werkbladen op de omringende muren.

Waarom kiezen? Als de ruimte groot genoeg is, biedt een eilandunit een multifunctionele ruimte die kan werken als een plek om te koken, voor te bereiden, te eten en te vermaken. Het kan fungeren als een ‘brug’, waardoor er minder werk aan de poten tussen de werkplekken nodig is, en in een grote ruimte wordt de ongebruikte ruimte optimaal benut.

Ontwerptips. Overweeg om een kookplaat en spoelbak, een vaatwasser, wijnkoeler en een afvalbak in het ontwerp op te nemen. Er moet ook voldoende ruimte overblijven voor een goede opslag. Zorg ervoor dat er minstens één meter tussen het eiland en alle kasten eromheen zit, zodat u alle deuren en laden kunt openen.

Voeg een overstek van het werkblad toe om een zitje in de ontbijtbar te creëren, of een trapvormig oppervlak voor een informele eettafel.

Tot slot

Om het ontwerp functioneler te maken, plaats je de ‘werkende’ elementen aan één kant van je eiland, zodat je geen tijd verspilt aan het voortdurend rondlopen. De meeste mensen staan 900 mm toe tussen een wandbaan van kasten en een eiland. Maar het zou eigenlijk minimaal 1.100 mm moeten zijn om een ruimtelijk gevoel te creëren, vooral als je meer dan één kok in de keuken hebt, zodat je je gemakkelijk langs elkaar heen kunt bewegen.

Zorg voor een goede indeling en je bent een heel eind op weg naar het creëren van je perfecte keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *